top of page

YAZ SAATÄ° UYGULAMALARI VE TÜRKÄ°YE'DEKÄ° DURUM

 

Bir harita çalışmasına baÅŸlarken doÄŸum saatinin doÄŸru olmasının önemini hepimiz biliriz, bu yüzden de haritanın ilgili olduÄŸu yılda yaz saati uygulanıp uygulanmadığını saptamak gereÄŸi öne çıkar ama Ä°nternete girdiÄŸiniz zaman yaz saatleri konusunda birbirinden farklı listeler görürsünüz. Bunun sebebi Türkiye’de yaz saati konusunda hem uygulamada hem de arÅŸiv açısından tam bir karışıklığın olmasıdır. UlaÅŸabildiÄŸiniz kaynaklarda da ya baÅŸlangıç saati verilmemiÅŸtir ya da günü veya saati yanlıştır. Hatta bu kaynak yaz saatine iliÅŸkin Bakanlar Kurulu kararlarının yayınlandığı Resmi Gazete –yani en garantili olması gereken kaynak- bile olsa, bir bakarsınız ilgili karar bir süre sonra iptal edilmiÅŸ ve yerine örneÄŸin -1978 ve 1984 yıllarında olduÄŸu gibi-  bir boylam deÄŸiÅŸikliÄŸi yapılarak bir baÅŸka uygulama geçivermiÅŸtir. Hatta bilgi edinme kapsamında Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı’ndan gönderilen listede bile sıkıntı olduÄŸunu Ä°nternet'te de mevcut verilere bakarak görebiliriz. ÖrneÄŸin 1973 yılı yaz saati uygulaması Bakanlık listesine göre 22 Nisan’da baÅŸlamıştır ama Resmi Gazete’de yayınlanan Bakanlar Kurulu Kararı’na göre baÅŸlangıç tarihi 3 Haziran 1973’tür ve kesin veri budur; çünkü esas olan Resmi Gazete’dekidir.

 

Bu yüzden yaklaşık iki yıla yayılan bu çalışmayı Resmi Gazete’ye, -Kanunları, Bakanlar Kurulu Kararlarını, tüzükleri ve yönetmelikleri içeren ve Düstur ve Sicilli Kavanini adı verilen resmi mevzuat kitaplarına ve yayınlanmış gazete haberlerine dayandırarak netleÅŸtirmeye çalıştım ve 1940'tan 2000 yılına kadar sanırım ve umarım doÄŸru bir liste oluÅŸturabildim; 2000 yılından günümüze kadar olan doÄŸrulamalar arkadaşımız Ä°lker Em tarafından zaten yapılmıştı.

 

Kısaca tanımlarsak yaz saati zaman ve enerji tasarrufu amacıyla bir coÄŸrafi bölgede gün ışığından daha çok yararlanmak üzere saatin belirli bir ölçüde deÄŸiÅŸtirilmesi uygulamasıdır. Normal olarak saatlerin hesaplanmasında Londra’daki Greenwich üzerinden geçen meridyen sıfır noktası olarak kabul edilir. Buna göre Londra’dan doÄŸuya doÄŸru ileri gidilmiÅŸ olur ve saat dilimleri GMT+1, GMT+2 ÅŸeklinde belirlenirken, batıya doÄŸru gidildiÄŸinde ise gerilenmiÅŸ olur ve saat dilimleri de GMT-1, GMT-2 olarak ilerler. ÖrneÄŸin oraya göre daha doÄŸuda olan Türkiye GMT+2 saat dilimindedir, yani oradaki saat 10.00 olduÄŸunda buradaki saatler 12.00’yi gösterir.

 

Bazı ülkeler gün ışığından daha çok yararlanarak enerji ve insan saÄŸlığı açısından verim saÄŸlamak amacıyla yaz saati ya da ileri saat olarak adlandırdıkları uygulamalarla geçici meridyen deÄŸiÅŸiklikleri yaparlar. Türkiye’de yaz saati uygulamaları konusunda Günün Yirmi Dört Saate Taksimine Dair 697 Sayılı ve 02.01.1926 Tarihli Kanun’a göre “Greenwich’e göre otuzuncu derecede bulunan Boylam Dairesi bütün Türkiye Cumhuriyeti saatleri için esas alınır. Ayrıca baÅŸlangıç ve bitiÅŸ tarihleri belirtilmek ve bir saati aÅŸmamak ÅŸartıyla yaz saati uygulamaya Bakanlar Kurulu  yetkilidir.”. Uygulama bir kararname ile Resmi Gazete’ de ilan edilerek yürürlüÄŸe konur. Bazı yıllarda boylam deÄŸiÅŸiklikleri yapılsa da bugün referans olarak 30 derece boylamı alınmıştır (Yani GMT+2 saat dilimi). Ancak, yaz saati uygulanırken DoÄŸu Beyazıt üzerinden geçen 45 derecelik boylama (yani GMT+3 saat dilimine) geçilir ve böylece saatler 1 saat ileri alınmış olur.

 

Tarihçesine göre esnek saat fikri antik Roma’ya kadar dayanır. Antik Roma'da su saatleriyle yaz ve kış gündönümlerinde farklı zaman ölçekleri uygulanarak, mevsime göre ayarlamalar yapılır ve böylece yaz aylarında saatlerin daha uzun olmaları saÄŸlanırdı. Bir günlük zaman dilimini tüm günün uzunluÄŸunu deÄŸiÅŸtirmeyecek ÅŸekilde on iki eÅŸit parçaya bölmüÅŸlerdi ama günün gündüz bölümünde GüneÅŸ'in doÄŸuÅŸundan itibaren üçüncü saati kışın 44 dakika, yazın da 75 dakika olarak alırlardı. EÅŸit olmayan uzunluktaki saatlerin kullanımı kimi yerlerde halen geleneksel olarak devam etse de, daha sonraları eÅŸit uzunluklu standart saatlerin kullanımı yavaÅŸ yavaÅŸ eski sistemin yerini almaya baÅŸladı ve bu yeni sistemde günlük zaman mevsimlere göre deÄŸiÅŸiklik göstermiyordu. Zamanla bu noktada bazı fikirler seslendirilmeye baÅŸlandı.

 

Dünyadaki uygulamanın tarihinde fikir babası olarak tanıdık bir ismi görürüz: “Gece erken yatıp sabah erken kalkmak, insanı saÄŸlıklı, zengin ve akıllı yapar” diyen Benjamin Franklin, 1784’de ABD’nin Fransa büyükelçisi olduÄŸu sıralarda Paris halkının  -o zamanlar bulunması çok zor olan- mum israfını önlemesi ve gündüzden daha çok yararlanması için bir mektup yayınladı ve mumun karneye baÄŸlanması, insanların gün doÄŸumuyla birlikte top atışı yapılarak uyandırılması gibi önerilerde bulundu ama çaÄŸdaÅŸ anlamıyla asıl uygulama önerisinin sahibinin Yeni Zelandalı böcek bilimci George Vernon Hudson olduÄŸu söylenir. Hudson 1895 ve 1898 yıllarında yayınladığı iki bildiriyle iki saatlik bir uygulama önermiÅŸti. 1916 yılında Almanya Avrupa’da yaz saatini uygulayan ilk ülke oldu ve onu diÄŸer müttefik ülkelerle birlikte Ä°ngiltere ve bir çok ülke takip etti. Amerika ise uygulamayı 1918’de baÅŸlattı.

 

Osmanlı'da takvim ve saat konuları, astronomi ve astroloji alanlarında eÄŸitimli müneccimbaşılık müessesesinin yetki alanındaydı. Ä°lki Fatih döneminde açılan ve namaz vakitlerini ayarlayan muvakkithanelerin yönetimi de yine bu müesseseye aitti. Müneccimbaşının en önemli görevi takvim hazırlamaktı. Ayrıca GüneÅŸ ve Ay tutulmaları, kuyruklu yıldız geçiÅŸleri gibi olayları da takip eder ve yorumuyla birlikte saraya bilgi verirdi. Osmanlı'da ilk güneÅŸ saatinin Ali KuÅŸçu, ilk mekanik saatin de Takiyyüddin tarafından yapıldığını biliyoruz. Ay takviminin yanı sıra 18. yüzyılın ilk yarısından itibaren 1 Mart baÅŸlangıçlı ve Rumi takvim denen GüneÅŸ takvimi de kullanılmaya baÅŸlanmıştı.

 

8.12.1917 gün ve 200 sayılı Yasa ile miladi takvim kabul edildikten sonra, 26.12.1925 tarih ve 697 sayılı Yasa ile de akÅŸam baÅŸlangıçlı alaturka saatten, uluslararası öÄŸle baÄŸlantılı ve gece yarısı baÅŸlangıçlı ortalama ülke saatine, yani alafranga saate geçildi. Bu tarihten önce yaz saati uygulamasının varlığı ya da yokluÄŸu konusunda arÅŸivlerin Osmanlıca olması nedeniyle bir bilgiye ulaÅŸamadım ama 697 Sayılı Kanunu’nun 3. maddesinde Kanun'un yayın tarihinden itibaren geçerli olacağı belirtildiÄŸine göre, Türkiye’de yaz saati uygulamalarının en azından teorik olarak mevzuata giriÅŸ baÅŸlangıcı 1926’dır diyebiliriz. Fiili anlamda uygulamaya ise 1 Temmuz 1940 tarihli Bakanlar Kurulu kararıyla geçildiÄŸini belirten kaynaklar vardır. 1978 yılına kadar 30 derece boylamı referans noktasıyken, 29.06.1978-01 Kasım 1984 arasında sürekli olarak 45 derecelik meridyen kullanılmış ve böylelikle GMT'ye göre fark bir saat daha artmış, yani niyet o olmasa da bir anlamda sürekli ileri saat uygulamasına geçilmiÅŸ, (1983 yılı AÄŸustos-Eylül örneÄŸi gibi) arada ilave ileri saat uygulamaları da yapılmıştır.

 

Türkiye'de gün ışığından daha fazla yararlanmak ve elektrik enerjisinin aydınlatmada kullanılan miktarından tasarruf etmek amacıyla yapılan  uygulama, yaklaşık 7 ay sürer ve bu sırada 45 derece DoÄŸu boylamı esas alındığı için zaman dilimi GMT+3’tür. Yılın beÅŸ ayında ise kış saati uygulanır ve bu devrede 30 derece DoÄŸu boylamı referans noktası olduÄŸundan zaman dilimi GMT+2’dir .

 

Yaz saatinin uygulanmasında hedef, zaman ve enerji tasarrufudur ama yararlılığı konusunda 18. Yüzyıldan bu yana tartışmalar devam etmektedir. Bazı ülkeler düzenli uygulama yaparken bazılarıysa hiç yapmamayı tercih ederler. Yaz saati uygulayan ülkeler toplamı Dünya nüfusunun yaklaşık % 23’ünü oluÅŸturur.

 

Avrupa'da Ä°zlanda hariç tüm ülkeler, Amerika kıtasında bazı eyaletleri hariç tüm ABD, bazı bölgeleri hariç Kanada, Meksika, Küba, Asya'da Ermenistan, Azerbaycan yaz saati uygulamaktadır. Afrika'da Fas, Mısır ve Tunus, Latin Amerika'da da Brezilya (kuzey eyaletleri hariç) ve Åžili dışında yaz saati iklimin avantajı nedeniyle ihtiyaç olmadığı için uygulanmaz.

 

Çin, Japonya, Güney Kore, Hindistan, Pakistan, Libya, Cezayir, Peru, Arjantin, Orta Asya Ülkeleri, Orta ve Güney Amerika’da bazı ülkeler, Avustralya’nın bir kısmı, Kanada'da ve ABD'de bazı eyaletler uygulamadan vazgeçmiÅŸlerdir. Tayland, Arap yarımadası ülkeleri, Orta Afrika ülkelerinin bir bölümü, Güney Amerika'da Brezilya ve Åžili dışında kalan ülkeler ve bazı Uzak DoÄŸu ülkeleri yaz saatini hiç uygulamamışlardır.

 

Yukarıda da belirttiÄŸim gibi büyük ölçüde en kesin kaynak olan Resmi Gazete'ye, Düsturlara ve Sicilli Kavanini'ye, kısmen de gazete arÅŸivine dayanan listede 4. sütundaki linkten ilgili yılın belgesini gösteren eklere tıklayarak ulaÅŸabilirsiniz. Listenin altında da 5.sütundaki açıklamalar yer alır. 1970, 1971 ve 1972 yıllarına ait kesinleÅŸtirmeler Hocam Barış Ä°lhan’a, 2001 yılı sonrası kesinleÅŸtirmeler arkadaşım Ä°lker Em’e aittir. 2001 sonrası yıllar için katkım yalnızca Resmi Gazete belgeleridir. 

                                                                                                               

 Oya VulaÅŸ

Yazı ve Tablo için Yararlanılan Kaynaklar:

Ataç Kütüphanesi Resmi Gazete, Düstur (kanunlar, kararnameler, tüzükler, yönetmelikler ve komisyon kararları muhteviyatı) ve Sicilli Kavanini  külliyatı

Ä°stanbul Barosu Kütüphanesi, Resmi Gazete, Düstur ve Sicilli Kavanini arÅŸivi

Ä°BB, Atatürk Kitaplığı gazete arÅŸivi

Milliyet  Gazetesi Ä°nternet arÅŸivi

www.resmigazete.org

T.C. Enerji Ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı, Meridyen Değişikliği ve Yaz Saati Uygulaması başlıklı Rapor,

http://www.enerji.gov.

Wikipedi

ntvmsnbc.com, Ä°smet Berkan, “GMT nedir, Peki Saat Nedir?”  baÅŸlıklı yazı,

Osmanlı GüneÅŸ  Saatleri, Doç. Dr. Nusret Çam, Kültür Bakanlığı Yayınları, 1990

Osmanlı’dan Günümüze Saatler, Kemal Özdemir, TYT Bank Kültür Yayını, 1993

Zamanın Görünen Yüzü Saatler, Atilla Bir, Mustafa Kaçar, Yapı Kredi ve TC. Kültür Bakanlığı Yayınları, 2009

http://www.yildizliblok.com.tr/gseneler.asp

 

bottom of page